Make your ideas stick

for people to have a preference they need to see a difference

Dan Heath, communicate with impact

Dan Heath maakte veertien jaar na het verschijnen van Made to Stick (2007) een cursus van dat boek. Topics: leren pitchen, presenteren, en ervoor zorgen dat je verhaal impact heeft. Waarom zijn powerpoint-presentaties  bijvoorbeeld vaak vervelend?

Curiosity gap is één van de psychologische technieken die Dan Heath bespreekt. Ons brein is geprogrammeerd om ontbrekende kennis aan te vullen, wil dolgraag de oplossing horen van een probleem dat een seconde geleden nog geen probleem was, maar nu in je hoofd zit omdat iemand jou een vraag stelde: ‘ja, waarom zijn veel powerpoint-presentaties zo vervelend?’

Er moet cognitief vanalles gebeuren om een boodschap of idee in iemands brein te krijgen, die er vervolgens ook nog voor zorgt dat mensen (gedrag) veranderen:

  • Je moet iemands aandacht trekken
  • Je moet iemands aandacht vasthouden
  • Iemand moet jou begrijpen (en liefst de boodschap onthouden)
  • Iemand moet jou geloven
  • Je boodschap moet iemand iets kunnen schelen (‘care’)
  • Mensen moeten in staat zijn om te handelen

In Make your ideas stick leer je hoe je je boodschap zo verpakt dat dat lukt.

Lekker veel psychologie in boek en cursus. Robert Cialdini (Influence, 1984) die je je misschien nog herinnert van Maatschappij en Interactie (CMD Amsterdam) en Jonathan Haidt komen voorbij.

Let me tell you a story – Wil je dat iemand je boodschap nooit meer vergeet? Vertel een verhaal. Ik zal nooit Heaths verhaal vergeten dat begint met de woorden: ‘you wake up in a bathtub full of ice’.

Talk to the elephant: tap into emotion – Waarom ben ik Dan Heath ooit gaan  bekijken/lezen? Dat gebeurde vanwege een ander BD-boek, Switch, How to change things when change is hard (2010). Switch gaat over waarom het zo moeilijk is om gedrag te veranderen. Daarin gebruikt Dan Heath de metafoor van de olifant (zie filmpje). Wil je iets van iemand (of van jezelf) gedaan krijgen? Motiveer de olifant!


Takeaways voor BD


Nugget (= behavioural insight) van coglode.com

Ik heb de cursus Make your ideas stick voor 10,99 euro gevolgd. Udemy heeft vaak en voortdurend kortingen. Houd Udemy in de gaten, zoek naar coupons en discounts, of zoek een lieve sponsor.

Made to Stick